onsdag 4 februari 2009

Vem vet? Inte jag...

Behöver goda råd om hur jag bäst förvarar mina orkidéer som nu blommat färdigt för den här gången. Var ska jag ställa dessa blomlösa pinnar i jord någonstans? Mörkt? Varmt?

Ska pinnarna vattnas under den blomlösa tiden? Hur lång tid tar det innan det växer fram nya vackra knoppar? Ska växten planteras om? Hur många gånger i veckan bör jag prata med den sköra suckulenten?

Råd tas emot med tacksam famn.

7 kommentarer:

Anonym sa...

tack, alltid roligt att få trevliga kommentarer samt att folk uppmärksamar ämnet. jag gillar diskussioner och det kommer bli en hel del på min tema dag den 20 mars.

PisanTösen sa...

Om du har gardinlängder, vilket jag har, så brukar jag gömma de fula orkidépinnarna bakom gardinerna. Ingen kall förvaring här inte!

Vatten vill de ha 1-2 ggr i månaden, det är bra att bestämma ett datum, den 1:a varje månad, eller den 1:a och 15:e. Det är viktigt att vattna underifrån, och att inte luftrötterna ligger i vatten.

Sen har jag också märkt att stark, direkt solljus gärna kan bränna bladen så de blir fula...

Eftersom jag är en av de som googlar flera gånger varje dag, så kunde jag inte låta bli att även denna gången göra detsamma. De råd jag har skrivit har jag fått av mamma, råden på denna sida skiljer sig något från hennes...

I alla fall, här kan du läsa mera!

http://www.xn--krukvxter-z2a.com/orkideskotsel.php

Anonym sa...

Jag tycker att orkider är näst intill omöjliga att ta hand om. Alla mina bråkas med mig och är inte ett dugg nöjda med hur jag vattnar. Börjar snart ge upp även fast det är förbaskat fina.
Lycka till med dina!

Kram!

Anonym sa...

Ja vet du vad, jag har samma problem som du, fick också en orkidee men jag lyckas aldrig få dem att överleva. Och inte blomma heller. Skall läsa råden du fått.
Hmm är överlag dålig på att hålla blommor vid liv glömmer vattna oftast men just ordideer har jag gjort tvärtom med, men inte varje dag utan omkr en gång veckan eller så verkar vara helt fel.
Birgitta, Carolas mamma

Anna Hammar sa...

har orkideér hemma som blommar för fullt ca 6 mån per år och då främst under vinterhalvåret. Hur jag gör!! misshandlar dem och ignorerar dem fullkomligt. De får vatten när jag kommer ihåg en skvätt ovanifrån som alla andra blommor. Har aldrig bytt gjord/bark den äldsta är snart 10 år. Klipper aldrig av de utblommade pinnarna för de skjuter skott till höger och vänster. Klipper endast när de har torkat och dött. Vet ej om detta kan kallas skötselråd men så lever och frodas mina. Ha en trevlig helg!

Tojjan... sa...

Tack för alla goda råd! Ska göra vad jag kan för att ta hand om blommorna.

Kram Tojjan

ullrika sa...

jag gör som Anna Hammar, och jag ställer mina orkidéer i nåt fönster där dom inte syns så mycket (utifrån, dom är ju inte så roliga) å sen får dom stå där tills dom piggnar till. kan ta allt från ett par veckor till månader. glömmer alltid vattna. nästan. har bara döat en enda blomstackare tror jag. hittills :)

ett tips är att satsa på orkiedéer av bra kvalitet (dyra). då blommar dom ofta igen och igen och igen och igen!