
Bor du i ett låginkomstområde kan du vara nästan säker på att dina barn får resurser till förfogande, men bor du i ett villaområde, tjänar hyfsat med pengar (studieskulderna tas ingen hänsyn till), får du vara beredd på att fixa det mesta av dina barns eventuella behov av extra stöd på egen hand. Skolor i höginkomstområden får nämligen inte alls lika mycket pengar att arbeta med som sina kollegors "på andra sidan vägen". Är det en lika utbildning? Är det en rättvis skola?
Jag har ingen patenterad lösning på hur den svenska skolan ska nå en rättvis politik, där samtliga kan känna sig relativt nöjda med pengar, resurser, lokaler etcetera, men jag tycker det är fel och fulspel när vi dömer en elev som bor i ett "sämre" bostadsområde att per automatik ha sämre förutsättningar för att lära. Det är att generalisera och fördöma!
5 kommentarer:
Bra inlägg, du har så rätt. Att vi i Sverige nu ska satsa mer på de överbegåvade istället för de som har det svårt, känns inte heller så himla roligt.
@Manzuri: Inkomst och begåvning behöver faktiskt inte hänga ihop.
Ludmilla: Med "de som har det svårt", så menade jag de som har det svårt med inlärningen i skolan. Inget annat. Kanske var lite luddig.
Fördelningspolitik är ett svårt kapitel. Kanske är det så att barn på skolor i villaområden skulle behöva mer hjälp och stöd eftersom deras föräldrar jobbar väldigt mycket för att ha råd att bo i detta område? Eller gör karriär? Eller förverkligar sig själva. De kanske inte riktigt "har tid" med sina barn. Man kan ju inte per automatik säga att barn i villaområden inte behöver någon stöd och hjälp.
Eller?
Till Lotta: Det är exakt det jag menar. Skönt att jag blivit förstådd, av åtminstone en person ; )
//Tojjan
Skicka en kommentar