måndag 24 november 2008

"Exitmetod"

Vet du vad en "exitmetod" är? Om inte, kan du efter några enkla musklick landa i vad jag personligen skulle vilja kalla en del av Internets stinkande bakgård. Exitmetod är ett annat ord för hur du tar livet av dig, med vilka metoder var och när.

Ordet är hämtat från en en sajt som steg för steg, i rapportutförande stil, beskriver in i minsta lilla detalj hur du ska begå självmord. Sajten vänder sig till "den som funderar på självmord men inte vet hur dom ska gå tillväga". Fattar vi hur sjukt det är att detta finns på nätet till allas beskådan? Hur kan vi stillasittande (?) låta sådant material få publiceras? Och vem står bakom sajten och kan bedömas som ansvarig utgivare? Den enda formen av kontakt med den eller de som lagt ut sidan, och förmodar jag, sammanställt "självmordsguiden" är en e-postadress: info@fajaf.com

Vad har hänt med vår värld? Jag blir så förbannad av sådana här sidor, och återigen funderar jag över tryckfriheten i Sverige. Är det bra att sådant här får läggas ut på nätet? Jag skulle söka på anhörigverksamhet för dem som har någon nära som tagit sitt liv, googlade och denna idiotiska sajt kom upp som första träff. Sajten, bland det mer osmakliga jag någonsin surfat in på (och då har jag under åren inom media haft anledning att besöka en hel del skitiga sidor), föreslår till och med dagar att ta livet av sig på; fars dag, mors dag, nyår och andra högtider.

Är jag ensam om att reagera (eller överreagera) på detta? Jag ska samla mina tankar, skriva ett brev uppåt i den svenska hierarkin, och bara f r å g a om detta är okej? Väl medveten om att barnpornografi, rasism, sidor som förespråkar anorexi, obduktionsbilder och annan skit förekommer på nätet och säkert inte går att hejda, vill jag ändå skrika och reagera!

Överreagerar jag? Oavsett, jag fick i alla fall avreagera mig...för nu.

4 kommentarer:

Unknown sa...

Jag förstår dig!! Helt osannolikt att det finns sådana sidor*grr

Jag beundrar dig och din ork det vet du!
KRAM lOVE
PIPPI

Anonym sa...

Men frågan är.. Hur vet du det??? Men visst, kan väl vara bra att veta om jag någon dag skulle sitta här och vara dödssjuk och med tanke på detta lands inställning till dödshjälp så... Bättre än att slänga sig framför ett tåg.
Nej, skämt o sido, och lite allvar, så visst låter det sjukt, men vad fasen.. Hela nätet är ju sjukt.. Kan ju få reda på ALLT!!! Och vem vill det egentligen?

Tojjan... sa...

Välkommen tillbaka Rosie. Du har varit saknad som "kommentator". //Kram V

Anonym sa...

Jag håller med och blir lika förbannad. Life's too short and way too valuable. Att det dessutom kommer upp som första träff kan ju göra vem som helst förbannad. Är det det man behöver om man känner sig så nere att man ens tänker tanken? Nej, snarare något avskräckande och uppmuntrande istället. Bra att du skriver något uppåt. Jag skriver gärna under.
Kram Lotta