torsdag 25 september 2008

Bevis oskyldig?

Kvällens Debatt i SVT 1 handlade bland annat om styckmordet på Catrine da Costa 1984 där Thomas Allgén och Teet Härm, i media kallade allmänläkaren och obducenten, ånyo blev huvudpersoner. Den förstnämnde framträdde för första gången i bild, lät sig intervjuas och svarade på frågan om han på något sätt var inblandad i styckmordet. Givetvis (?) svarade Thomas Allgén "nej". Hade någon väntat sig något annat?

Jag är ingen expert eller sakkunnig. Bara en vanlig Svensson som under årens lopp, likt många andra, i media tagit del av mycket som det makabra - och faktiskt ouppklarade fallet - innehållit. Allt från fyndet av de svarta plastsäckarna där Catrine da Costas kropp fanns styckad, till ifrågasättandet av bevisföringen mot allmänläkaren och obducenten under de olika rättegångarna.

Jag är en vän av ordning. Lagens långa arm håller jag mig mer än gärna under och jag föredrar att rättvisan segrar. I Sverige har vi en etik som säger att en person är oskyldig tills dess att domstol bevisat annorlunda. En etik som gör att kvällstidningar och nyhetsprogram inte skriver ut namn eller visar bild på åtalade personer. När det gäller allmänläkaren och obducenten har resonemanget i rätten tydligen varit det motsatta. Inga bevis finns för att de båda mördat da Costa. De är inte heller dömda för det. Men styckat henne, ja ansåg rätten och fällde Thomas Allgén och Teet Härm för detta. Bevisen för fällande dom? Inte ett enda, enligt expert och sakkunnig Leif GW Persson. Det finns inga bevis för att de vare sig mördat eller styckat den unga kvinnan. Och det har ansetts som bevis för att de gjort det! Hängde ni med? Inte? Läs då på om fallet da Costa. Hela rättsprocessen kring fallet bygger på att det inte gått att bevisa att allmänläkaren och obducenten inte mördat och styckat da Costa. Därav att de ansetts skyldiga.



Thomas Allgén kräver nu skadestånd samt att han återfår sin läkarlegitimation. Huruvida Teet Härm krver detsamma framkom inte i kvällens program, men att de båda männen fått sina liv och karriärer spolierade på grund av en märklig rättsprocess, ja det kan till och med jag som o-sakkunnig förstå.

Är vi månne på väg mot ett samhälle där vi riskerar att bli dömda på grund av att vi inte lämnat spår av DNA på en brottsplats? För att vi inte kan bevisa att vi inte var där trots att det där inte finns ett spår av oss? Det ska bli spännande att följa Thomas Allgén och Teet Härms vara eller icke vara i fallet med den styckmördade Catrine da Costa. Min förhoppning är att mordet klaras upp innan fallet hinner preskriberas...

Läs mer: http://www.mediemordet.com/fakta.html

Inga kommentarer: