fredag 4 september 2009

Fredagsreflektion, nr 1

Jag ägnar denna första reflektion åt en snabb titt i backspegeln och frigör några tankar i ämnet semester. Den lexikala betydelsen av ordet semester är enligt ne.se följande:

"/.../ arbetstagares årliga, av arbetsgivaren betalda ledighet för rekreation."

Vidare kan vi läsa att det var 1938 som de anställda i Sverige fick lagstadgad rätt till semester, två veckors betald ledighet, att antalet veckor under senare år utökats för att idag vara föreskrivet i den så kallade semesterlagen att fem veckors årlig semester ska gälla. Detta om du har ett arbete och har tjänat in dina semesterdagar. Ne.se upplyser oss även om att semesterledigheten bör ge arbetstagaren en ledighetsperiod "av minst fyra veckor under juni, juli och augusti."

Okej. Så långt - inga frågor. Svensk lag lägger ribban, vi följer den och tar tacksamt emot vår ledighet. Frid och fröjd - inga frågor. Men hur har vi det på vår semester egentligen? Att semestern ska vara en tid för rekreation, tycks vara något som vissa grupper i samhället missat. Åtminstone efter vad jag sett sommaren 2009.

Grupp nr 1: Husvagnsfolket med (minst två) medföljande barn
Vi strövade genom en av vår stads många och vackra campinganläggningar en afton i juli. En av de fina, regnfria kvällarna. Oset av flintastek låg som en Londonfogg över området. I var förtält satt minst en uppsättning camparfamilj med barn och åt och drack. I många förtält satt flera familjer och idkade samkväm. En vacker svensk sommarvy.

Njae, inte den kvällen då vi passerade genom detta sätt att rekreera sig. Det var barnskrik, vuxenbråk, hundskall, tomgångsskörning, flaskklirr, husvagnsdörrar som smällde igen, tandagnisslan efter en vurpa med cykeln, hojtande om att lådvinet var slut, tjat om att få spela minigolf (igen) och en hel del annat liv som jag väljer att lätt censurera här.

- Hur orkar dom? frågade vi oss då vi kommit hem till vår lugna lya. Är det semester? Det enda batteri som laddas på campingplatsen vi strosade genom var väl bilbatterierna då vi faktiskt inte såg en enda bil i rullning (kanske berodde det på lådvinskonsumtionen?).

Grupp nr 2: Kulturfolket med (minst tre) medföljande barn
Denna grupp känns igen på sin relaxade klädstil; fördomsfullt kan de beskrivas att vara klädda i den inte allra senaste modellen av jeans, T-tröja och sandaler. Deras outfit har gälla färger, deras hår (iallafall barnens) detsamma. De äter medhavd matsäck, kör Volvo 745, har ingen koll på tiden men letar konstant efter kulturföreteelser att betrakta. Liseberg räknas inte (till barnens förtret) till något sådant. Nej, här gäller glasblåsning, silversmide, artefakter från medeltiden skogsstenar som talar, konstutställningar (utan inträde) och forntidslämningar som ingen förutom den svenska arkeologeliten förstår sig på.

Kulturfolket valsar runt på diverse visningar som kan bidra till ett kulturellt klimax och detta folk hänger på låset till vår stads museum var dag, i ur och skur, för att se allt - en gång till. Kulturfolkets barn som efter första museibesöket tappat sugen för det kulturella, blänger ilskt på lokalbefolkningen om vi kommer för nära. Som om det var vårt fel att de hittade en gubbe i en mosse, eller att nån godsherre fick spunk och skrev ner en massa visdomsord (även de obegripliga) på stenar i en skog. Kulturbarnen gör istället revolt. Mot allt och kallar sig plötsligt för anarkister, färgar håret i en än mer gäll färg och slutar att delta i det demokratiska livet. För nu.

- Hur orkar dom? frågade vi oss då vi kommit hem till vår lugna lya. Är det semester? Det enda kulturella klimax det folket uppnår är väl då de i samtal med likasinnade på sin bakgata i sin hemkommun kan visa upp polaroidbilderna av just gubben från mossen och de talande stenarna. Och då har deras barn hunnit färga håret i en ny färg - igen.

Det finns fler grupper att raljera och reflektera över och jag skriver detta med glimten i ögat. Var och en får givetvis använda sin lagstadgade ledighet till det de vill. Men samtidigt, när hade du och din familj en semester som var just en semester, det vill säga en tid av rekreation - utan happenings, minigolf, lådvin, kulturevenemang, gnäll och tandagnisslan?

5 kommentarer:

Ulrika sa...

Hmmm... Många bokar upp sin semester helt och hållet, dom måste vara helt slut när vardagen börjar. Själv tillbringade jag mina semestrar med att vara tillgänglig 24-7 på jobbmobil och mail, roddade med olika kontakter, läste kommande möteshandlingar, åkte in och betalade fakturor etc. Hur begåvat var det på en skala? Var nog inte speciellt kul att umgås med när jag tänker efter...
Som sagt - det finns många kategorier...
Kram

Birgitta sa...

Intressant. Har märkt att en del kommer tillbaka från sin sk semester mer slut än innan. Jäkta hit och dit. Göra allt man inte hinner annars. Ja du semestrarna går ofta ut på att hinna så mycket som möjligt istället för att umgås fridfullt med familjen. Själv gör jag inga större ansträngningar för att fylla ett uppgjort schema trots att jag är pensionär. Tar det lugnt och i egen takt. Förr var man nog lite mer i farten så att säga. Men jag trivs hemma. Klart man åkte ut någon vecka för att se lite av vårt sverige så länge barnen ville vara med inga museer eller sånt vad jag kan minnas idag. Men mycket har ju förändrats sedan dess.
Fanns inga mobiler på den tiden som tur är eller....
Birgitta, Carolas mamma

Lotta sa...

Vem sa att lådvin inte var rekreation? För många är det väl just det som är semester - inga körningar någonstans så äntligen, ÄNTLIGEN kan de få ta det där glaset vin - och eftersom de har barnen hemma så är inte en hel flaska att tänka på - men ett glas från lådvinet går bra. Boken i handen, glaset på gräsmattan -aahhh- rekreation;)

Förresten - välkommen tillbaka! Äntligen - säger jag. Ser fram emot en härlig blogghöst!

ullrika sa...

härlig reflektion Tojjan. mera sånt!

Unknown sa...

*ler* ja det är väl tur att det är ett fritt land med fria människor...eller inte...

Därför trivdes vi kanon hela familjen (2 vuxna 0 2 barn:)när vi var i Turkiet!! Verkligen semester.

Vi är ju husvagnsnördar vi med fast med konflikter med barn klarade vi oss inte utan-finns det någon som gör det på semestern eller hemma för den delen?

Kram kram ses på skivan...först London med maken - semester? Självklart!!