torsdag 10 december 2009

Det är de små sakerna i livet!

Jag kan känna glädje över de små sakerna i livet. Sådant som vi inte alltid tänker på, utan mer tar för givet. Närmast syftar jag till de vänliga handlingarna som ett hej, ett leende och en KPA, klapp på axeln.

När barnen säger god morgon besvarar vi det med ett leende och bekräftar därmed att barnet gör rätt i att säga god morgon. När en person ler mot oss besvarar vi förhoppningsvis det för att vi mår så väl inombords av att få ett leende och per automatik vill ge tillbaka samma härliga känsla. Och när vi får en KPA sträcker vi ut de kanske lite slitna ryggkotorna och växer någon millimeter. Det är de små sakerna i vardagen, de så enkla handlingarna som ger feedback och trivsamhet i det stora livet vi lever.

Ibland är det gött att få ge före det att man fått. Kanske är det typiskt svenskt, att vi inte riktigt fixar det där med komplimanger och beröm, och kanske borde vi bli bättre på att ta emot och att ge? Min önskeklapp till omgivningen är att vi skrotar allt vad prestige heter, tar en titt i (back-)spegeln och frågar oss om det är något i vårt beteende vi kan förbättra för att stärka oss själva och andra. Det är så sent nittiotal att vara en vandrande egotripp och enbart sörja för det som ligger en själv närmast.

Idag, torsdagen den 10 december, har vår svenska journalist Dawit Isaak suttit fängslad i Eritrea i 3000 dagar, det vill säga 8 år, utan att ha begått ett brott. Skicka ett hej, ett leende och ge en KPA till honom via tanken. Det är de små sakerna i livet, ni vet...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du har så rätt, kära vän, i det du säger. Vi är jättedåliga på att berömma och ge varandra uppskattning i vardagen. Fast idag fick jag en komplimang; att jag sköter mitt jobb jättebra, snabb service och ett tillmötesgående sätt. Sånt blir man glad av att få höra ibland, särskilt i dessa "betygs-och julhets-tider"
Skolassistenten

Tojjan... sa...

Hej Skolassistenten!

Tack för ditt inlägg och grattis till komplimangerna. Hoppas du mår riktigt väl av dem och att du kan plocka fram dem som stöd i mindre komlimangtäta tider!

Julvänliga hils fra
Tojjan