tisdag 5 maj 2009

Från dalen till höjden och trygga rutiner

Äntligen tid för inlägg. Och att ge eventuella intresserade en tillbakablick på Tojjans senaste tid (och förklaring till frånfälle i bloggsfären).

Vi flyttade på långfredagen från en av stadens dalar till en höjd där det nya boet inrymmer rum åt alla och några hundra meter närmare till centrum. Trevligt, barnvänligt och ett riktigt Svensson Svensson område. Grovt generaliserat kan man säga att mödrarna på området är hemma med minst ett barn i åldern 0-2 år, papporna packar matlåda och yrkesvalsanpassad portfölj varje morgon vid 08-tiden. Vinkar av sina "fruar", säger puss och vänder från hem mot jobb.

Dagarna löper på enligt föräldraledigas rutiner, och sandlådan vid lekplatsen blir ett naturligt nav för ledighetskommittén (jag vet att det är full fart att vara hemma med barn och sällan tid till ledighet, men ändå). Vi pratar, knyter föbund och jämför våra telningars olika utvecklingsstadium. När lunchtid närmar sig avfolkas de allmänna utrymmena, var och en går in i sitt bo för att kocka mat, men kaffet på maten tas så klart runt bordet vid lekplatsen.

Vid 16.10 börjar papporna droppa in på området. De hejar på "grannfruar" och deras barn, pussar sina egna och slår sig ned vid bordet på lekplatsen. Vi som varit lediga och lever i bubblan med hemmavarande barn, tar storögt emot rapporter om vad som hänt in the real world. Vi får uppdaterad information om logistik och varuhantering, om finmekanisk produktion och nedskärningar. Om sjuktransporter och operationer och om kommunens planering kring hur trafikkaoset i sommar ska undvikas. Tacksamma uppslag att prata vidare om nästa dag, då vi i ledighetskommittén åter samlas efter att ha vinkat av våra "män", för att umgås i vid vår plats på lekplatsen.

Det blir nog ett bra liv med trygga rutiner här på höjden i det nya boet!

5 kommentarer:

Birgitta sa...

Trevlig att du är tillbaka här.
Kram
Birgitta, Carolas mamma

Anonym sa...

Hur stor del av "sandlådeklubben" är av manligt kön, tro? Och då syftar jag på föräldrarna, inte telningarna. Hälsn Betty

Tojjan... sa...

Birgitta: Hej igen och tack! Jag har saknat att vara både här och där hos dig med flera. Ska försöka fixa lite mer tid att blogga. Har ett projekt som ligger och guppar och som avslutas nästa söndag. Därefter hoppas jag vara åter med full kraft! Kram

Betty: Haha...ja du. Av fäder syns inte mycket vad gäller föräldralediga sådana. Visst är det konstigt att fördelningen av att ta ut dagar fortfarande är något skev... Vad kan vi göra för att minsta den sneda fördelningen i sandlådegruppen (och andra grupper)? //mvh Tojjan

Amanda sa...

Jag gillade detta inlägget :) Det kan ha varit det att du inte skrivit på så länge och det är trevligt att ha dig tillbaka eller att det helt enkelt bara var intressant, jag vet inte. Men jag gillade det :)

Tojjan... sa...

Tack Amanda! Värmer... =) //Tojjan