torsdag 21 maj 2009

Mellan hägg och syrén

Idag flyger Kristi sin himmelsfärd och vi befinner oss mellan hägg och syrén. Den vackraste tiden på året, enligt vissa. En kvämjelig tid för andra. Pollen når sitt klimax och min lilla famlij knaprar antihistaminer som om det vore lördagsgodis. Alla mynt har två sidor, allt har en bakisda.

Jag minns mina ungdomligare års skolavslutningar. Visst blommade syrénen då? Visst var gymnastiksalen, kyrskosalen och klassalen smyckade med dessa väldoftande blomster. Hur mådde allergikerna under sjuttio- och åttiotalen? Var det färre allergiker då, än idag? Eller hade inte antihistaminerna uppfunnits, eller var allergikerna förpassade till lufttäta vrår?

Blommor och blomster, vår och vackert väder i all ära. Men för familjeron behövs regn lite då och då som skäljer bort pollen från det offentliga rummet. Kontot för allergidämpande preparat närmar sig gränsen för att ha övertrasserats. Och än befinner vi oss mellan hägg och syrén. Än är det inte över.

lördag 16 maj 2009

Loppis, Moskva och ettåringar


Äntligen helg. Veckan har varit. Punkt slut. Nu ser vi ljuset i tunneln.

Dags att möta lediga dagar med att stå på loppis i en varm inomhushall, reta upp oss på den östeuropeiska dominansen i Eurovision Song Contest och idka samkväm med en hel drös ettåringar ute i det fria.

Vad ska du göra i helgen? Eller om du tittar in efter helgen, vad gjorde du?

fredag 15 maj 2009

Karaktärsfulla fjäderfän

Smilfinken - de kännetecknas av sitt stora intresse för att bli omtyckta. Deras sociala ritual går ut på att alltid le och vara trevliga mot alla, till och med mot rovfåglar. På så sätt tror de att de vinner social status.

Dårfinken - Man märker direkt då de kommer flygande. Fjäderdräkten är oftast udda, men fågeln har en munter sång och ett varierat läte. Den är dock en smula oberäknelig och den häckar precis där den känner för det. Den mår gott av att dricka alkohol.

Mesen - en mycket liten fågel, ofta beige. Man får anstränga öronen för att alls kunna höra den. Så fort större fåglar vistas i närheten, flyr mesen och tar skydd bakom andra mesar.

Ruggugglan - Känns igen på sin grälla, men ruggiga fjäderdräkt och hesa läte. Brukar mopsa sig mot andra ruggugglor och hävdar aggressivt sitt revir. Den hackar ofta på andra ruggugglor av samma kön.

Skatan - Brukar hacka på mesar, ruggugglor och andra arter. Söker sig till kackel. Häckar tillsammas med andra skator och då blir det en ganska skränig flock.

Muntergöken - En trevlig liten fågel som kan umgås med de flesta andra arter. Har en vacker röst och ett ljust sinnelag. Använder sällan näbben till att hacka på andra. Bryr sig oftast inte om att putsa fjädrarna utan ägnar hellre sin tid åt att underhålla andra med kvitter och sång.

Hackkycklingen - En fågel som befinner sig längst ner i näringskedjan av fåglar. Har som uppgift att reta upp sin omgivning så att andra fåglars rovdjursinstinkt inte går förlorad. Känner sig för osäker för att flyga.

Skrattmåsen - har röstresurser som slår det mesta och en av dess instinkter är att överrösta alla andra fåglar. Använder ett skrattliknande, gutturalt läte i de flesta sammanhag, även då den känner sig hotad, generad eller ilsken.

Källa: http://huvudbrydd.blogg.se/

onsdag 13 maj 2009

Hur tänkte de här?

Det är kul att få post. Och när man flyttar kan det därför vara praktiskt att göra en adressändring så att alla roliga fönsterkuvert når fram.

Följande fin-fina formulering återfinns på en hemsida där denna ändring görs.

Vad kostar eftersändning?
Eftersändningen gäller 12 månader och kostar 400 kr. Är du under 26 år kostar den 400 kr.

Jag vet inte hur du tänker, men jag tänker att den som skrev det inte tänkte alls. Eller?

tisdag 12 maj 2009

Bor ni så här, frågade flickan?

Av barn och andra spontana får man minsann höra sanningen om det mesta. Sedan flytten i april har vårt nya bo mest liknat ett testområde för missiler med hantverkare och jobbgubbar, golv och spackel samt damm och bråte överallt. Vi andas tungt inomhus eftersom luften konstant är full av lim-, primer-, svets- och svettaromer. Inte så att det luktar särskilt illa, mer att det inte luktar oss. En bekants dotter undrade vad som hänt hemma hos oss och tittade sig frågande omkring: "Bor ni så här?"

Vi hade just avslutat iordningsställandet av badrum nummer 2, när ett antal felaktigheter upptäcktes. Ett inte helt lyckat hantverk, enligt de som besiktigade och skulle ge sitt godkännande. Nu lever vi under oket att möjligen få göra om badrummet. Från scratch. Och det innebär ännu en vecka med (nya) hantverkare, nya dofter och nya prövningar. För även om vi vet att slutresultatet blir vackert, känns det tungt att samtidigt som det inplanerade bytet av parkettgolv sker, ska eventuellt badrummet rivas ner - igen. Allt medan vi lever med vardagsrummet i köket, köket i hallen och hallen på andra våning (med undantag ytterdörren då). Härda ut, tänker jag, och gömmer mig vid datorn. Bjud på kaffe och le mot jobbgubbarna som denna vecka kommer och piffar upp i boet...

Ja, vi bor så här. Hur länge vet vi inte. Murphys law tycks råda just nu. Murphy är en dryg jäkel som prövar den lilla familjen i det nya boet. Men skam heller att vi ger oss. Om Murphy vill fajtas är det en fajt han ska få. Så ja, vi bor väl så här då!

söndag 10 maj 2009

Nollåttor utanför Stockholm

Att vara hemma med barn är stimulerande på många sätt. Dels får man uppleva hur telningen växer och frodas, dels får man tillfälle att med gott samvete prata, fika och bara vara tillsammans med andra föräldralediga.

I vintras kläckte den föräldragruppen jag tillhör en idé om att samla alla de barn som föddes i vår stad 2008 till en träff på en av stränderna utmed vår stad. Via våra konton på Facebook spred vi informationen, vi pratade med folk på Öppna förskolan och vips var vi över 250 anmälda till den träff som går av stapeln den 17 maj. Hela 83 av de anmälda är bebisar som nu tultar i sitt första år.

Uppmärksamheten kring evenemanget har varit och är över all förväntan. Media, sponsorer och föräldrar till andra årsbarn än nollåttor stöttar och tycker idén är spännande. Kanske kan vi fortsätta att ordna träffar för telningarna, kanske kan det ge ett lite mildare klimat på gator och torg när dessa små blir tonåringar och ska "springa ute"? Kanske förbättras förutsättningarna för gemenskap något, när vi nästa söndag släpper fram våra nollåttor på beachen?

Vill du läsa mer och få en bättre bild om varför vi gör detta och hur det började, surfar du in på denna länk: http://hn.se/livetsgang/1.452840

tisdag 5 maj 2009

Från dalen till höjden och trygga rutiner

Äntligen tid för inlägg. Och att ge eventuella intresserade en tillbakablick på Tojjans senaste tid (och förklaring till frånfälle i bloggsfären).

Vi flyttade på långfredagen från en av stadens dalar till en höjd där det nya boet inrymmer rum åt alla och några hundra meter närmare till centrum. Trevligt, barnvänligt och ett riktigt Svensson Svensson område. Grovt generaliserat kan man säga att mödrarna på området är hemma med minst ett barn i åldern 0-2 år, papporna packar matlåda och yrkesvalsanpassad portfölj varje morgon vid 08-tiden. Vinkar av sina "fruar", säger puss och vänder från hem mot jobb.

Dagarna löper på enligt föräldraledigas rutiner, och sandlådan vid lekplatsen blir ett naturligt nav för ledighetskommittén (jag vet att det är full fart att vara hemma med barn och sällan tid till ledighet, men ändå). Vi pratar, knyter föbund och jämför våra telningars olika utvecklingsstadium. När lunchtid närmar sig avfolkas de allmänna utrymmena, var och en går in i sitt bo för att kocka mat, men kaffet på maten tas så klart runt bordet vid lekplatsen.

Vid 16.10 börjar papporna droppa in på området. De hejar på "grannfruar" och deras barn, pussar sina egna och slår sig ned vid bordet på lekplatsen. Vi som varit lediga och lever i bubblan med hemmavarande barn, tar storögt emot rapporter om vad som hänt in the real world. Vi får uppdaterad information om logistik och varuhantering, om finmekanisk produktion och nedskärningar. Om sjuktransporter och operationer och om kommunens planering kring hur trafikkaoset i sommar ska undvikas. Tacksamma uppslag att prata vidare om nästa dag, då vi i ledighetskommittén åter samlas efter att ha vinkat av våra "män", för att umgås i vid vår plats på lekplatsen.

Det blir nog ett bra liv med trygga rutiner här på höjden i det nya boet!